Sinterklaas Cocoonen

Sinterklaas Cocoonen

Dit jaar vraagt Sinterklaas om een andere invulling. Ik kijk graag naar hoe je van deze gezellige tijd ook nu een bijzondere periode kunt maken. De sinterklaas tijd draait voor mij vooral om de aandacht en het samenzijn met je gezin. In mijn geval heb ik het dan over mijn man en onze dochter van 22 maanden. En dat kun je prima thuis organiseren. Ik deel in deze blog mijn tips om van deze periode een fijne Sinterklaas cocoon tijd te maken.

 

Heerlijk avondje

Het duurt nog even voor het pakjesavond is. Maar je kunt nu al elke dag een ‘heerlijk avondje’ hebben met je kids. Ik doe dat door elke avond het Sinterklaasjournaal te kijken. Door samen met je kind te kijken en te benoemen wat jullie zien, help je je kind om het verhaal beter te begrijpen.

Oh, kom maar eens kijken

Je schoentje zetten mag niet ontbreken in deze periode. Wij zetten 2 tot 3 keer per week de schoen. De ene keer zit er een klein cadeautje in en de andere keer wat lekkers. Als je kind onrustig wordt als hij niet weet wanneer hij zijn schoen mag zetten kun je een ‘schoenkalender’ maken. Geef op deze kalender aan op welke dagen je kind de schoen mag zetten en kruis samen de dagen af.

Wie zoet is krijgt lekkers

Ik ben geen voorstander van kinderen onnodig bang maken met uitspraken als: “Als je niet lief bent moet je mee in de zak” of “De luisterpieten houden in de gaten of je lief bent”. Ik vind dat deze periode voor veel kinderen al spannend genoeg is. Daar hoeven we als volwassenen niet nog een extra schepje bovenop te doen. Als je merkt dat je kind bang is kun je de volgende tips proberen:

  • Lees samen een boekje. Met behulp van een boekje kun je sinterklaas en piet introduceren bij je kind.
  • Verkleed feest. Zorg dat je thuis een sint- en pietenpakje hebt zodat jullie je samen kunnen verkleden. Het dragen van deze kleding draagt bij aan een gevoel van veiligheid.
  • Story telling. Vertel een verhaal of maak samen een verhaal over sint en piet. Je kind doet ook mee in dit verhaal. Vertel hoe ze elkaar hebben leren kennen en wat voor plezier ze samen hebben.
  • Handpoppen van sint en piet zijn super leuk spelmateriaal. Je kind kan zo zelf een verhaal maken en heeft daar helemaal zelf de controle over.

Hoor wie klopt daar

 

In ons dorp zijn er allemaal gluurpietjes verstopt achter de ramen. Vergelijkbaar met de berenjacht die er eerder al was in de Corona tijd. Nu kunnen we dus een gluurpieten speurtocht lopen in ons dorp. Zelf hebben we ook een gluurpietje. Ik heb deze op de raam getekend met raamstiften. En ik ben echt geen tekentalent hoor! Hoe ik dat dan gedaan heb? Een gluurpietje kleurplaat zoeken op Pinterest. Aan de buitenkant van je raam plakken en dan aan de binnenkant overtrekken.

Rommel de bommel

Ik kan enorm genieten van knutselen met  mijn kleine meisje. Samen kleuren, verven, plakken, scheuren , voelen of bakken. En dat geeft zeker ook rommel maar dat neem ik voor lief. Op @verwonderspel heb ik al verschillende sinterklaas spelactiviteiten gedeeld dus neem snel een kijkje! Sensorische activiteiten vinden wij hier erg leuk. Hier komt mijn top 3:

  • Roetveegpietjes verven met water en koek- en speculaaskruiden
  • De baard van sinterklaas maken met scheerschuim
  • Pepernotenklei: 2 kopjes bloem, 1 kopje zout, 1 kopje water, 1 eetlepel olie en wat koek- en speculaaskruiden

Keep calm en eet een pepernoot

Deze periode kan heel leuk en ontspannend zijn maar er zijn ook kinderen die door de spanning druk worden en lastig gedrag vertonen. Hoe zorg jij er als moeder voor dat je in deze tijden zelf toch rustig blijft:

  • Hier en Nu, doe wat je doet met volle aandacht en focus op één ding.
  • Plan een momentje van me-time in. Al is dat maar 10 minuten om een kopje thee te drinken.
  • Patronen doorbreken, als je elke ochtend moet haasten verander dan je routine. Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.

Zie de maan schijnt door de bomen

 

In deze tijd van het jaar worden er buiten vaak gezellige lichtjes opgehangen. Neem na het eten of na het sinterklaasjournaal de tijd om met je gezin een (kleine) wandeling te maken zodat jullie kunnen genieten van de mooie lichtjes.

Sinterklaas is jarig

 

Pakjesavond! Dit jaar niet met hele families bij elkaar maar met een kleiner gezelschap of je eigen gezin. Wij vieren dit jaar met ons kleine meisje pakjesochtend. Samen wakker worden en nog even bij papa en mama in bed. Daarna naar beneden om te ontdekken dat Sinterklaas ons cadeautjes heeft gebracht. En heerlijk ontbijten met verse broodjes, koffie en smoothie.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0